
joi, 29 decembrie 2011
Amalgam

marți, 27 decembrie 2011
Inspiratie
luni, 26 decembrie 2011
Minti!
duminică, 11 decembrie 2011
decembrie
luni, 4 iulie 2011
aiureli
Eu: -Ma sufoc intre nu stiu si nu pot, intre vreau si nu vreau, intre frig si cald. Prea multe sentimente si prea putine totodata, ca o boala contagioasa se intind si-mi mananca fiecare clipa de viata. Ma sufoc intre amintirile acestea care se strang in mine si ma denumesc, care au pus stapanire pe sufletul acesta. Eu sunt de fapt Ele, ireversibil si oricat ma chinui sa tai radacinile, cresc din ce in ce mai rosii, din ce in ce mai negre, ma zgarie cu unghiile lor carnoase, de huma.
NuEu: -S-a suspendat. Nu se mai poate trece. Zicea si la stirile de la ora 19, e plin de serpi sasaitori. Deschide geamul, s-a cam imbacsit atmosfera. (numara banii zambind si fumand, apoi se ineaca in tuse)
Eu: -Nu mai pot astepta. S-a dus tot. E sec, sec si usturator, beau dintr-o fantana goala, incerc sa resuscitez moartea, iar ei nici ca-i pasa.
NuEu: -Daca nu te grabesti, o sa se umple toata camera de fum.( tuseste, se ineaca, bea un pahar cu apa, se ridica de pe scaun, se intinde si apoi se aseaza la loc) Deschide geamul odata!
Eu: - Astept langa cele doua cani de pe marginea fantanei si nu stiu din care sa beau. Nu mai vad nimic, simturile mele sunt adormite, au imbatranit copilarind. Totul porneste de aici si de sus, de la biciurile acestea negre care se incolacesc deasupra mea.
NuEu: -N-au curaj. Zicea si la stirile de la ora 19, nimeni nu mai trece pe acolo. Ce prosti! Unii s-au dus si au ajuns pe partea cealalta doar zgariati. Pacat! Vor da piept cu furia oamenilor. (pune teancul de bani pe coltul mesei si da drumul la televizor). Dar deschide geamul ala, s-a lipit tot fumul de pereti!
Pocnituri, rapaieli, gloante metalice isi pipaie nesatule tinta, peretii ca niste petarde plesneau sub greutatea biciurilor. Bocanelile pasilor se intetesc, ca o armata pregatita sa dea buzna, sa sugrume.
Eu: -Astept. Oricum nu mai pot face nimic. Nu se mai aude nimic, nici clinchetul apei, nici sasaitul serpilor. Am ramas singuri, poate e mai bine, poate imi voi potoli setea in sfarsit.(ochii ii sclipesc privind la cele doua cani si la fantana)
NuEu da o palma mesei, nervos, se ridica, isi face loc prin perdeaua de fum si vrea sa deschida geamul. Se aseaza la loc si numara banii, ciocanelile si tipetele razbesc prin fum.
luni, 6 iunie 2011
Ingerul si frica
Cand nu gasesti niciun motiv pentru a continua, mereu exista ingeri care te imping in directia pe care vrei sa o doresti. Sau asa pare. Exact cand intrebi: se merita? Pot? Trebuie? S-ar potrivi puterile mele? Cineva apare din neprevazut si iti spune clar si raspicat: DA! Vrei sa renunti? Dar realitatea iti da mereu ghionturi ca nu se poate. Si in definitive te bucuri, pentru ca te simti obligat sa faci ceea ce iti place si nu poti. De ce suntem propriile noastre piedici?
M-am saturat de frica ascutita si metalica pe care o port in mine, ca un ferastrau care taie, taie, taie, taie din mine in fiecare clipa si nu ma lasa niciodata sa fiu eu. Dar poate n-as mai fi eu cu adevarat daca n-as ascunde in suflet un soricel speriat de bombe, care explodeaza in jur, amenintari cu adevarat feroce. Insa frica e miraculoasa, este un mod prin care te poti elibera de propriul trup si de realitate. Se intampla cand vrei sa fugi atat de tare incat nu mai simti nimic in afara de libertatea sufletului, te detasezi, totul pare iluzoriu, nu mai poti sa auzi, sa vezi, sa te misti, iar visarea si zborul vin firesc. Se aseaza in talpi, ca niste mici furnici din iarba si totul devine atat de usor si simplu, mai simplu decat o respirare.
luni, 16 mai 2011
Ce ma inspira cand n-am timp sa scriu: G.K. Chesterton, "O filozofie personala"
Imi amintesc ca, inaltandu-mi capul sa ascult ce spunea, privirea mi-a cazut pe un autobuz pe care scria: Hanwell ( renumita institutie pt tratarea afectiunilor psihice, fondata in Wessex, in sec XIX). I-am zis: Sa-ti spun oare unde se gasesc acei oameni care cred cel mai mult in ei insisi? Stiu unde sta steaua fixa a certitudinii si a succesului. Pot sa te indrum catre tronurile Supraoamenilor. Cei care cred cu adevarat in ei insisi se afla, cu totii, in azilurile de nebuni. A raspuns foarte prudent ca exista multi oameni care cred in ei insisi si, care nu se afla acolo. Da, exista, am replicat eu, iar dumneata esti omul care ar trebui sa-i cunoasca mai bine ca oricine. Poetul beat caruia n-ai vrut sa-i primesti o tragedie sumbra credea in sine. Daca te-ai lua dupa experienta ta de afaceri, iar nu dupa hidoasa dumitale filozofie individualista, ai sti ca a crede in tine insuti este un semn al ratarii dintre cele mai intalnite. Actorii care nu joaca bine cred in ei insisi, , la fel si rau-platnicii care nu-si achita datoriile. Increderea desavarsita in sine nu este numai un pacat, ci este o slabiciune.
miercuri, 30 martie 2011
Citadela (A. Saint- Exupery)
-Ce te face atat de fericit?
N-am mai ascultat raspunsul, stiind ca s-ar insela si mi-ar vorbi despre banii castigati sau despre masa care-l astepta sau despre odihna. Nestiind defel ca fericirea sa era de a se transfigura in incaltari de aur,
(...)
Nu astepta nimic de la omul ce munceste pentru propria viata si nu pentru vesnicia lui. Caci, atunci, fara folos ii vom invata arhitectura si regulile ei. Daca isi cladesc case pentru a trai in ele, la ce bun sa imprumute gandurile si trairile lor acestor case? Cerandu-le sa-si schimbe viata in ceva de pret, au dorit sa fie slujiti. Iar atunci cand dispar, nimic nu mai ramane.
(...)
Ei motaie in iluzia fericirii pe care o gasesc in bunurile pe care le poseda, dar fericirea nu e decat o caldura a actiunilor si multumirea creatiei. Cei ce nu transforma nimic din ei insisi si isi primesc hrana de la altii, cei care asculta poeme straine fara a-si scrie propriile poeme se bucura de oaza fara a-i da viata, aceia se leaga ei insisi de tarusii din staul, si, redusi la rolul de animale, sunt pregatiti pentru sclavie.
marți, 29 martie 2011
Partea 1
Statea pe banca si se uita in gol la tavanul alb, o lasa sa o cuprinda, sa o imbrace ca o haina sclipitoare pe care n-o poti refuza cu orice chip. Trebuia sa zica nu. “Nu”, simplu, ca un strop de apa pe care il inghiti cand ti-e sete, dar era inutil. Nici nu mai putea lupta contra ceva, se lasa posedata. Totul disparea ca o panza de paianjen ce se desira nelocuita sau cu un paianjen mult prea nesigur pentru a o apara. Sa se intoarca? “Lasa-ma in pace!”, ii spunea dand din maini parca alungand o musca, dar vietatea se intorcea si bazaia neincetat. “ Ce vrei?” reprimandu-si repede tipatul, deoarece isi dadea seama ca trecatorii s-ar putea uita ciudat. De cand ii pasa ei de trecatori? Toti astia care se enervau la cozi la brutarii si supermarketuri, toti cei care se ingrijorau de seceta, de ploaie si-si puteau pipai viata lor concreta si imbracata in portelanuri. In fond, ce erau ei mai mult decat niste paianjeni mai grasi si ata mai groasa, mai grea, ei reuseau sa faca aerul sa se indoaie. Probabil scriau doar ecuatii si aparea o casa, o masina, o nevasta, un copil. Dar unde mai era chinul de a le imagina? De a le simti ca pe niste muguri durerosi, ce stau sa se desfaca in orice clipa. Ei te pot inghiti de-a binelea, se gandi ea remarcand norii umezi si jucausi,
“Ce vrei?” plesni aripile mustei, dar se razgandi. De ce i-ar lua crucea? Sa si-o poarte pe aripi mai departe!
Ploaia n-o deranja deloc, ii placea sa se joace in balti, sa picteze zambete, culori, ce oricum dispareau intr-o clipa ca si cum n-ar fi fost. Se apuca de tample, o durea prea tare capul, parca dinadins vroia sa i-l umfle cu pompa. “Nu”, isi repeta in sine, dar nu putea sa deschida gura, ii era inclestata. Inchise ochii si-I deschise la loc. Totul parea in ordine, privi in stanga si atunci mrejele fricii o tintuisera de-a dreptul. Trebuia sa se adune, sa plece, sa tipe fugind, unul din Ei era acolo, langa ea! Iar ea nu putea sa faca nimic. Ii incolacea picioarele, unindu-i-le, facand din ea o sirena invisibila a bancii, in timp ce Acela, isi rascolea linistit sacosa si pufnind. Isi aprinse o tigara, iar fumul, rotocoale-rotocoale se indrepta amenintator spre ea. Deveneau adevarate hauri, menite sa o piarda inauntrul lor. Musca dintr-un mar verde, trosnind, acru, puternic, pielea I se facuse gaina, dar se feri a-I trimite Lui priviri ucigase. “Lasa-ma!” musca ii bazaia in urechi insistenta, susotindu-i. Se ridica brusc si fugi.
Fetele lor se derulau inexpresive si nemuncite, ei nu puteau gandi, ei nu vroiau sa gandeasca la inutilitatea reducerii pretului la chibrituri. Tusi, fara sa se opreasca fugea in continuare ca un detinut fara destinatie, fara tinta. Strazile erau lungi, oamenii foarte multi, iar ea se sufoca strecurandu-se printre ei. Ca o minge rostogolindu-se printre tepi, asa isi simtea inima, ghemotoc smotocit de atatea mate. La fiecare colt de cladire tresarea, transformandu-se intr-un caine gata de atac. Se retragea in ea insasi ca o rau un matca, dar matca nu mai era pe masura din cauza Dansei. Se impotmolise si ar fi vrut sa isi scoata hainele cu dintii, cu unghiile, numai sa poata respira .
Va trebui sa vorbeasca si gandul acesta o innebunea. Nu mai stia pe ce alearga, atarna in gol, in fiecare secunda vantul o purta ca pe un balon mai departe… departe… cat mai departe.
Multimea compacta se indrepta catre ea inarmata cu ziare, sepci, tricouri, curele, serviete, servetele, chibrituri, casete. I se intinse un scaun: “Sezi!” ii ordona, precum un descantec ce se repeta la nesfarsit innebunitor de puternic. Incerca sa reziste dar hora o ametea prea mult, se simtea ca un bumerang aruncat de la unul la altul. “Sezi! Sezi! Sezi!” Acum era momentul sa spuna silaba, acum, dar gura I se inclestase, iar ochii cautau carari ascunse. Se sufoca, nu se putea dezbraca de hainele corsetate, devenisera una cu pielea ei.
“Sezi, sezi cuminte!” in ceata cele doua halate albe isi suflecau zambitoare manecile si strangeau acele si seringele. In urma lor, usa scanci. Acum era un copil al fricii.
luni, 28 martie 2011
Neputinta
De niciunde parea ca pluteste un scancet infundat, un scancet care se chinuia sa planga el insusi de greutatea durerii sale. Omul cu toiege se opri si adulmeca zgomotul, caci cu urechile degeaba ar incerca sa auda, erau duse si ele. (dar despre aceasta intr-un alt episod:) ). Apoi incepu sa pipaie in genunchi marginea drumului. Pierdere de timp, pufni in sine insusi, o cautare e intotdeauna inutila, mai ales cand nu stii ce cauti, niciodata nu poti afla daca ai nimerit bine. De data aceasta insa a avut noroc: gasi o fiinta ca un ghemotoc incurcata in niste fire ciudate si intepatoare. Ce sa fie? Se zbatea, mima fuga si o mima chiar foarte bine cu piciorusele subtiri si zvelte. Un alergator de performanta, zambi ironic, incercand sa descurce atele buclucase. Fiinta parea sa-si dea seama ca va fi ajutata si se opri, astepta.
Dar omul cu toiegele se opri si el. Gasi capatul atelor, putea sa le desfaca. La ce bun? N-ar invata nimic din incurcatura aceasta si ar continua sa alerge apoi nestigherita. La ce bun? Sa o ajute ar insemna sa se simta el mai bine, important, mai bun. S-ar simti om, iar el refuza cu orice chip acest statut. Pana la urma si la coada, e vina ei ca s-a incurcat, de ce ar salva-o? Si-ar face o idee total gresita: viata s-ar putea salva. Nu, inutil.
Pasi mai departe alene si egal, mirosind praful si scancetul ce se zbatea mai departe. Nici macar fuga nu-l putea obosi.
Citadela
miercuri, 9 martie 2011
Definitie 2
OGLÍNDĂ oglinzi f.1) Obiect constând dintr-o bucată de sticlă groasă, de forme diferite, amalgamată pe dos, având proprietatea de a reflecta lumina și de a forma astfel pe partea lucioasă imaginea obiectelor.2) fig. Ceea ce reflectă cu fidelitate ceva; imagine fidelă.
SÍNE pron. refl. (Forma accentuată de acuz. pers. 3 pentru toate genurile și numerele; uneori întărit prin „însuși”) 1. (Precedat de prep. „pe” sau înv. „pre”, având funcție de complement direct al unui verb reflexiv) Numai pe sine nu se vede.
FÚGĂ2, fugi, s. f. Formă muzicală polifonică pe două sau mai multe voci, în care o melodie expusă de o voce este reluată pe rând de celelalte voci și dezvoltată după legile contrapunctului.
Prietenie= fuga de sine in propriul interior.
joi, 17 februarie 2011
Trandafir albastru
-Intr-o zi o sa ajungem la soare.
-Si o sa-i intindem razele precum margele pe ata.
-De la blitz, de acolo vine lumina asta orbitoare.
-Cineva incearca sa ne fure amintirile.
-Nu, nu, cineva ne imprumuta viata.
-O poveste, da, o poveste de nescris.
-Sau care nu trebuie scrisa.
-Eu intotdeauna cant povesti.
-Ai si orga, nu?
-Cine nu are orga?
-Unde?
-Nu, e doar un copil scartaind!
-Deseneaza, ma!
-Nu se mai aude nimic. Hai sa mergem!
-Poate in urmatoare viata o sa avem picioare.
-Si daca o sa fim iar flori?
-M-am plictisit! dau toate ochii peste cap.
-Uite, ninge!
-Si daca se preface?
sâmbătă, 5 februarie 2011
Samuel Beckett
Observatii
Ea este precum un greier, care iarna isi face pat si paturica din propriile sale pasiuni.
marți, 11 ianuarie 2011
Introducere-continuare
Exact de aceasta fugea omul: de prietenie, de iubire, de fericire, de aceste lanturi care-i strangeau inima si-i tintuiau picioarele. Insa orice facea, se tineau scai de el precum lipitorile.
Omul cu o mie de vulturi calatorea mult, insa mai mult pe jos prin paduri, prin campie, prin sate, de aceea incaltarile sale i se tocisera de tot. Se opri la marginea unui sat saracacios, prapadit. Nicio suflare, parca era mort, numai focul din hornuri contura niste stafii indepartare. Miros de planset si moarte.
Infometat, omul isi trimise cate doi vulturi de pe fiecare mana pentru a fura din case. Astepta ascuns dupa un copac prada, planuind sa plece imediat. Vulturii au patruns ca vijeliile pe ferestre, au ciugulit tot ce era bun pentru omul nostru, pana cand au dat peste un obstacol neprevazut. Degeaba au strigat pe stapanul lor, caci s-au preschimbat in niste colivii reci si anoste. Aripa Arsa era singurul om care putea prinde pasari cu mana, dar omul nostru se pare ca nu stia despre el si cazuse in capcana.
-DACA vrei sa-ti mai vezi vulturasii, va trebui sa platesti un tribut. Nu e greu. Vei vedea. Trece repede, batu pe umar, speriindu-l.
Vulturii ceilalti incepusera a se caina si a se plange, creand o larma ingrozitoare. Omul le facu vant sa zboare, insa ei nu vroiau si pace. Il ciuguleau ranindu-l si infruptandu-se din sangele lui.
-Va trebui sa sapi cate trei gropi adanci in spatele fiecarei case din sat. Treaba usoara! Fii atent! gropi adanci pentru toate pacatele si pentru toti mortii casei respective. Prea miroase a duhuri rele prin sat. pleca fluierand, aruncandu-i lopata la picioare. Vulturii ciuguleau cu nesat si falfaiau razbunator in juru-i.
marți, 4 ianuarie 2011
Introducere
Omul cu o mie de vulturi se infurie foarte foarte tare. El isi dorise doar un refugiu rece si intunecos, iar acest refugiu devenea tot mai clar caminul lui. Asa ceva nu putea accepta. Trebuia cu orice pret sa-si pedepseasca fericirea pentru ca inflorea atat de nestingherita si-i rapea intunericul. Devenise atat de fericit incat toti vulturii se preschimbasera in porumbei si-si luasera zborul, ciripind prin copaci la soare. Ochii i se preschimbara intr-un desert infinit, pierdusera lucirea proaspata de alta data, acum licareau multumiti si odihniti, fara vreun izvor care sa-i hraneasca. Vederea i se impaienjenise si trebuia cu orice pret sa planga din nou daca vroia sa nu orbeasca de tot. Ingenunche in radacinile sale si se gandi, insa cu teama ca mlastina fericita sa nu-l auda si sa-i zadarniceasca planurile.